ANGE YAYINLARI & Yazardan Okura Köprü

Elif Doruk: ‘Her konuda yeni kalemlerin yanında olacağım’

Ange Yayınları bu ay yani Nisan 2022 tarihi itibariyle kuruldu.
Genel Yayın Yönetmenliğini ve editörlüğünü yaptığı Elif Doruk ile samimi bir sohbet gerçekleştirdik.

Yeni bir yayınevisiniz, biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Elif Doruk Budak: Ben ve eşim yıllardır farklı kulvarlarda olsak da bu sektördeyiz. Bir gün oturduk ve biz neden yapmayalım ki, yayınevlerine başvuru yapıp, ret alan ve sırf bu yüzden kendine olan güvenini yitirmiş bir sürü yazar var. Elele verip onlarla okur arasında köprü olmaya karar verdik. Edebi değeri ölçüt alan her türlü dosyaya basım hakkı vermeye karar vererek bu yola çıktık.

Ange Yayınevi’nin amacı ne?

EDB: En büyük amacımız, içine kapanıp, yazılarına sığınan, basıma cesaret edemeyen, her türlü yürek sızıntılarını hazırlayıp, düzenleyip okurla buluşmasını sağlamak.

Vitrin yayınevleri kitap piyasasının çoğunu elinde bulundurmaya çalışıyor, bir okur olarak söyleyebilirim ki büyük paralar akıtan bu yayınevlerinin elinde çıkan kitapların çoğuna şüpheyle yaklaşırım, aşırı parlatılmış olabilirler (çevirileri bunlardan ayrı bir yere koyup özellikle yerli kitaplar için söylüyorum, zira çeviri başlı başına başka bir konu). Aksine küçük, bir nevi çekirdek aile ortamından çıkan kitaplara daha bir tutkuyla dokunurum, kapağında parlatıcıdan fazlasının ter ve emek olduğunu bilirim, sonuçta mevzu insansa bu da insana daha fazla temas ettiğimi hissini bende uyandırır. Sizin bu konuda okura söylenecek bir sözünüz bir öneriniz var mı?

EDB: Maalesef ki ülkemizde adını duyurmuş ve büyük kitlelere sahip olmuş ama işini layıkıyla yapan çok az sanat insanı var. Sanat insanına yayıncıyı da ekliyorum çünkü bu iş yürek dilini bilmeyen insanlar için sadece ticarettir.

Ülkenin son aylardaki durumu belli, kâğıt fiyatları başlı başına büyük bir sorun, bu da ister istemez kitap fiyatlarını ve doğrudan okuru etkileyecektir. Ange Yayınları olarak e-kitap hakkındaki düşüncelerinizi-tavrınızı merak ediyorum?         

EDB: Ben her konuda olduğu gibi belki yine duygusal bir cevap vereceğim ama başka türlüsü bana göre değil. Dokunmadan, kâğıt kokusunu almadan yazılanların hissini duyamayacağımızı düşünüyorum.

Son olarak sektörde eski fakat Ange Yayınları’da yeni olan emektarlar olarak genç yazarlara ve genç okurlara neler önerirsiniz?

EDB: Yazsınlar, korkmadan, usanmadan. Hayattaki en güzel terapidir yazmak. Yazmak büyük bir cesaret ister, evet, ama bu cesaretin ilk ve hep olması gereken adımı da okumaktan geçer. İnsanın kendi benliğini bulma yolu okumakla olur. Buluştaki öğreti, yazarak ödüle dönüşür. Ve belki de yazacağımız bir cümle, bir hayata dokunur.

Ben bir işletmeciden çok bir yazar olarak her zaman, her konuda yeni kalemlerin yanında olacağım. Onların da yüreklerinin susuşlarında gizlediği sessiz harflerindeki notaların melodisini insanların duymasını sağlayacağım.

Bir okur olarak kitaba yapacağınız katkıdan dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.

Bu röportaj 12 Nisan 2022 tarihinde Demokrat Haber internet sitesinde yayınlanmıştır.

×